Ajattelet varmaan, että olet lukenut tämän tyyppisen blogitekstin aiemminkin. Mielenkiintoinen otsikko, kivoja kuvia ja muutamia satunnaisia ja merkityksettömiä mielipiteitä jostain asiasta.
Tämä ei ole sellainen.
Sain idean tähän, koska muutama vuosi sitten yritin rauhoitella erästä sulhasta, joka ei halunnut olla huomion keskipisteenä ja kertoi hääpäivän aamuna, että toivoisi hääpäivän olevan jo ohi. Yritin parhaimpani mukaan rohkaista häntä ajattelemaan päivän positiivisia puolia ja mietin hiljaa mielessäni, että kunpa he olisivat harkinneet mahdollisuutta järjestää häät kahdestaan.
Siksi päätin kirjoittaa tämän.
Tein tätä kirjoitusta varten kyselyn Surveymonkeyn avulla sellaisille pareille, jotka ovat menneet naimisiin kahdestaan ja sain siihen 28 vastausta. Kokosin vastauksista blogitekstin, jossa avaan vastausten syitä helpommin ymmärrettävään muotoon.
Mikä tahansa teidän tapa on mennä naimisiin, kannattaa lukea tämä loppuun, sillä vaikka järjestäisit isommat häät, voit ottaa jotain näistä asioista mukaasi omaan hääpäivääsi. Kirjoitin aiemmin myös, miten teet hääpäivän tunnelmasta intiimin ja myös se toimii sovellettuna isompiin häihin.
Kokemus kuvattavana olemisesta on tärkeämpää kuin kuvat, sillä kuvat ovat muistoja hetkistä juuri teidän ainutlaatuisena päivänä. Kun katsot esimerkiksi yhteisiä lomakuvianne, muistat ennen kaikkea sen fiiliksen, joka kuvanottohetkellä oli.
Mun tavoite on, että teidän kahdenkeskinen kokemus hääpäivänänne on mahdollisimman merkityksellinen ja mieleenpainuva
Osasta tutkimuksista* selviää, että jopa puolet ihmisistä olisi introverttejä. Se tarkoittaa, että jopa puolet ihmisistä saattaa kokea muiden kanssa tapahtuvan jatkuvan vuorovaikutuksen jollain tavalla kuluttavaksi. On siis hyvin todennäköistä, että perinteinen hääpäivä saattaa tuntua ahdistavalta, jos siihen kuuluu paljon huomion keskipisteenä olemista.
Jos tämä kuulostaa järkevältä, kannattaa pitää mielessä, että kenelläkään ei ole velvollisuutta järjestää perinteisiä häitä. Mikäli huomion keskipisteenä oleminen ei tunnu hyvältä, hääpari voi järjestää päivän, jolloin ei tarvitse miettiä, kuka juuri sillä hetkellä tuijottaa heitä. Sellaisille ihmisille, jotka nauttivat enemmän kahdenkeskisestä ajasta kuin siitä, että ovat isoissa juhlissa tai nauttivat intiimistä piknikistä enemmän kuin isoista kokoontumisista, joissa pidetään puheita, häät kahdestaan sopii luultavasti paremmin.
Häät kahden kesken mahdollistaa vapauden olla juuri sellainen kun on. Silloin ei tarvitse muokkautua millään tavalla, ei tarvitse miettiä, mitä muut ajattelevat, jos he kuulevat hääparin sanat toisilleen. Silloin ei tarvitse murehtia kenenkään muun mielipiteistä tai ajatuksista.
Hääpäivän voi viettää olemalla juuri sellainen kun on.
”MUSTA TUNTUI TOSI PITKÄÄN, ETTÄ OON JOTENKIN VÄÄRÄNLAINEN KUN EN HALUNNUT VIETTÄÄ HÄÄPÄIVÄÄNI MUIDEN SILMIEN ALLA. TOISAALTA TIESIN KUITENKIN, ETTÄ EN OLISI OSANNUT NAUTTIA KOKO PÄIVÄSTÄ, JOS MEILLÄ OLISI OLLUT PERINTEISET HÄÄT. LOPULTA MUN HYVÄ YSTÄVÄ MENI MIEHENSÄ KAHDESTAAN NAIMISIIN JA SEN JÄLKEEN SE ALKOI TUNTUA MEISTÄKIN HYVÄLTÄ IDEALTA.” M&T
“EN HALUNNUT OLLA HUOMION KESKIPISTEENÄ JA EN HALUNNUT OLLA STRESSAANTUNUT TAI RIMAKAUHUN VALLASSA ELÄMÄNI TÄRKEIMPÄNÄ PÄIVÄNÄ.” —A&A
“MUA AHDISTI AJATUS, ETTÄ OLTAISIIN KAIKEN HUOMION KESKIPISTEENÄ JA ETTÄ KAIKKI TUIJOTTAVAT JA SITTEN SE, ETTÄ ON KOKO AJAN VASTUUSSA SIITÄ, ETTÄ ONKO KAIKILLA NYT VARMASTI KIVAA JA VIIHTYYKÖ NE.” E&A
Suuri osa pareista halusi mennä naimisiin kahdestaan myös, koska se mahdollisti keskittymisen intiimeihin ja merkityksellisiin hetkiin ja heistä tuntui, että isoimmissa häissä sellaisia hetkiä ei välttämättä olisi kokenut samalla tavalla.
Rehellisesti sanottuna, jos järjestää isot häät, on isännöimässä luultavasti elämän isoimpia juhlia - ja silloin ei ole kyse enää pelkästään hääparista.
Hyvin usein isoissa häissä on paljon vaikeampi vaalia merkityksellisiä ja intiimejä hetkiä. Se ei ole kenenkään vika, kyse on enemmän siitä, että me ihmiset käyttäydymme eri tavalla kun meitä on paljon.
Suurin syy, miksi hääparit yleensä valitsevat isot juhlat, on se, että he haluavat viettää yhden elämänsä tärkeimmän päivän kaikkien rakastamiensa ihmisten ympäröimänä. Se on juuri sama ajatus, joka meillä oli kun menimme vaimoni kanssa naimisiin, mutta samalla huomasimme, että on mahdotonta viettää merkityksellistä aikaa niin monen vieraan kanssa samana päivänä.
Jos ajattelee, että vieraita on 100 ja haluatte keskustella kolme minuuttia kaikkien vieraiden kanssa, se tarkoittaa viittä tuntia yhtämittaista keskustelua. Ja kuinka paljon voit lopulta sanoa kolmessa minuutissa?
On todella upea idea haluta kaikki tärkeät ihmiset paikalle, mutta todellisuudessa on mahdotonta olla kaikkien kanssa tekemisissä merkityksellisellä tavalla niin lyhyessä ajassa. Joskus tuntuu myös, että hääpareillakaan ei ole kahdenkeskistä, merkityksellistä aikaa hektisen päivän aikana. Ei aikaa uppoutua toisiinsa. Ei aikaa kunnioittaa yhdessä sitä, että on sitoutunut toiseen ihmiseen loppuelämäksi. Ei aikaa vain olla yhdessä. Vaikka olen perinteisissä hääpäivissä aina tehnyt kaikkeni, että esimerkiksi hääpotretit ovat enemmän kahdenkeskistä aikaa kuin kuvausta, se on paljon vaikeampaa verrattuna siihen, kun kyseessä on häät kahden kesken.
Kun menette naimisiin kahdestaan, olette siinä hetkessä kahdestaan. Voitte todella tuntea ja ymmärtää, että olette menossa naimisiin. On paljon helpompaa näyttää tunteet, koska teillä ei ole mitään ulkoisia paineita. Voit pysähtyä, katsoa kumppanisi silmiin, nauttia joka hetkestä.
“MEILLE NAIMISIINMENO OLI JOTENKIN NIIN INTIIMI JUTTU, ETTEN HALUNNUT MUIDEN ASIOIDEN VIEVÄN HUOMIOTA TUON HETKEN ERITYISYYDESTÄ.” -A&M
“ME KOIMME KOVIA YMPÄRISTÖN PAINEITA SIITÄ, MILLAISET HÄÄT PITÄISI PITÄÄ, JA KETÄ SINNE PITÄISI KUTSUA. OLEN IHAN TODELLA LÄHEINEN PERHEENI KANSSA, ENKÄ VOISI KUVITELLA VIETTÄVÄNI SUURTA PÄIVÄÄ ILMAN HEIDÄN LÄSNÄOLOAAN. KUITENKIN TOIVOMME MIEHENI KANSSA HYVIN PIENIÄ HÄITÄ; VANHEMMAT, SISARUKSET JA MOLEMMILTA YKSI PARAS YSTÄVÄ. TOIVOMME ENNEN KAIKKEA HYVÄÄ RUOKAA, INTIIMIÄ TUNNELMAA, AIKAA JUTELLA KAIKKIEN VIERAIDEN KANSSA KUNNOLLA (EI MAHDOLLISTA ISOISSA HÄISSÄ), VIETTÄÄ RENTO ILTA HYVISSÄ PUITTEISSA, EI MITÄÄN TEKOHAUSKAA TEKEMÄLLÄ TEHTYÄ OHJELMAA.” -S&K
Yksi suosittu syy mennä pitää häät kahdestaan oli päivän pitäminen aitona. Osa pareista kirjoitti, että heistä häälehdet ja -blogit välittivät vain ulkoisista asioista. Se todellinen syy, miksi he olivat menossa naimisiin hukkui kaikkiin niihin pinnallisiin asioihin, jotka eivät yksinkertaisesti tuntuneet heistä oikeilta.
Koko hääteollisuus on täynnä asioita, jotka eivät puhuttele kaikkia ihmisiä. Monista pareista saattaa tuntua, että suuret häät eivät tunnu omalta jutulta, sellaiselta, joka kuvastaisi juuri heitä kahta ja se on täysin hyväksyttävää.
Juuri samalla tavalla kun on hyväksyttävää järjestää isot, enemmän perinteiset häät.
Me olemme kaikki erilaisia ja kaikilla on täysi oikeus olla aidosti oma itsensä yhtenä elämän tärkeimpänä päivänä. Joskus perinteinen hääpäivä saattaa tuntua laatikolta, mutta kahdestaan naimisiinmenossa laatikkoa ei edes ole.
Kun järjestätte häät kahden kesken, heitätte kaikki perinteet menemään ja aloitatte tyhjältä pöydältä. Voitte tehdä sellaisia asioita, jotka kuvastavat juuri teitä - voitte käydä vaeltamassa koiranne kanssa, voitte tehdä road-tripin, nautiskella maisemista ja tanssia nuotiolla lempimusiikkinne tahtiin.
Koska lopulta hääpäivässä on kyse teistä kahdesta - teidän sitoutumisesta ja rakkaudesta toisianne kohtaan. Eikö hääpäivän pitäisi kuvaistaa juuri sitä, millaisia te kaksi olette?
“MEILLÄ PÄIVÄ JA PAIKKA OLI JO VARATTU, MUTTA JÄÄTIIN SITTEN POHTIMAAN, OLISIKO VIHILLE KARKAAMINEN MEIDÄN JUTTU. ISOT SUKUHÄÄT TUNTUIVAT JOTENKIN SELLAISELTA, ETTÄ STRESSIÄ OLISI TIEDOSSA PILVIN PIMEIN JA MELKEIN KAKSI VUOTTA AIKAISEMMIN OLI JO OLO, ETTÄ EI JESTAS, TULEEKOHAN TÄSTÄ YHTÄÄN MITÄÄN! LOPULTA MENTIIN KAHDESTAAN JA JÄRJESTETTIIN BILEET SITTEN YSTÄVILLE MYÖHEMMIN.” —P&K
“EN OLLUT VALMIS SIIHEN KAIKKEEN HÄÄHÖSSÖTYKSEEN. LIIAN PALJON OTETTAVA SELVÄÄ, LIIAN PALJON SUUNNITELTAVAA, LIIAN PALJON IHMISIÄ. TUNTUI, ETTÄ OLTAISIIN VAIN SUKULAISTEN JA YSTÄVIEN TAKIA JÄRJESTETYT JUHLAT, JOISSA KOROSTETAAN, ETTÄ "HEI KATTOKAA, ME MENTIIN NAIMISIIN!” —ANONYYMI
Olen huomannut vuosien varrella, että ihmisten perhesuhteet ovat hyvin moninaisia ja kaikki eivät ole kovin läheisiä esimerkiksi vanhempiensa kanssa.
Kaikilla ei ole vanhempia, joiden kanssa on esimerkiksi helppo olla oma itsensä. Mutta tiedätkö mitä? Se on ihan ok. Samalla tavalla kun on ok, että on hyvin läheinen oman perheensä kanssa. Ja monet niistäkin pareista, joilla on upeat välit omiin vanhempiinsa ja perheeseensä, valitsevat häät kahden kesken ylimääräisen draaman välttämiseksi.
Osa pareista kuitenkin kertoi, että he päättivät pitää häät kahdestaan, koska he eivät halunneet joutua keskelle perhedraamaa omana hääpäivänään. Perinteiset häihin kuuluu useita perheeseen liittyviä perinteitä ja osalle ne saattavat olla ahdistava ajatus. Suurin osa häihin liittyvistä perinteistä vaatii hyvät perhesuhteet, jotta päivä olisi merkityksellinen ja on paljon ihmisiä, joilla ei ole sellaista suhdetta vanhempiinsa.
Lopulta hääpäivässä pitäisi olla kyse niistä kahdesta ihmisestä, jotka ovat menossa naimisiin. Hääpäivä on mahdollisuus kokea jotain ainutlaatuisen upeaa, jota voi muistella loppuelämänsä ajan.
Menee sitten naimisiin miten tahansa, on tärkeää tehdä se tavalla, joka mahdollistaa omana itsenä olemisen. Olisi sääli, jos yhtenä elämänsä tärkeimpänä päivänä ei pystyisi sanomaan niitä asioita, joita tuntee puolisoansa kohtaan, koska olisi ahdistunut, vihainen tai surullinen muiden paikalla olevien ihmisten takia.
Rehellisesti sanottuna, vaikka kaikki olisi mennyt lapsuudessa hienosti ja suhde omiin vanhempiin olisi täysin kunnossa, on silti ihan ok viettää hääpäivä kahdestaan.
Monilla perhesuhteet ovat monimutkaisia ja häät laittavat asiat usein vähintään toiseen potenssiin, joten kannattaa viettää hääpäivä tavalla, joka tuntuu aidosti oikealta.
“MEIDÄN MOLEMPIEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET JA VAIKKA MIEHENI VANHEMMAT TULEVAT TOIMEEN IHAN OK, MUN VANHEMMAT EIVÄT PYSTY TYYLIIN OLLA SAMASSA HUONEESSA. MEISTÄ MYÖS TUNTUI, ETTÄ MEIDÄN PITÄISI KUTSUA HÄIHIMME VIERAITA, JOITA EMME OIKEASTI OLISI HALUNNEET, JOTEN KAHDESTAAN VIHILLE MENEMINEN OLI MEIDÄN JUTTU ALUSTA LÄHTIEN.” —ANONYYMI
“OLIN JO VUOSIKAUSIA SITTEN ILMOITTANUT ERONNEILLE VANHEMMILLENI, ETTÄ MUA EI TULLA IKINÄ NÄKEMÄÄN KÄVELEMÄSSÄ KIRKON KÄYTÄVÄÄ JA VIETTÄMÄSSÄ PERINTEISTÄ HÄÄJUHLAA. SIKSI VIHKIMINEN TAPAHTUIKIN PIENELLÄ SAARELLA, KUVAAJAN LISÄKSI VAIN RAKKAIN YSTÄVÄNI JA BESTMAN TODISTAJINA JA HÄÄJUHLATKIN OLIVAT GRILLIBILEET KAVEREILLE.” —S&H
Oletko ikinä ajatellut paljonko isojen häiden tavaroista menee heti seuraavana päivänä roskiin?
Mietitäänpä asiaa lyhyesti:
Suomalaisissa häissä budjetti on keskimäärin n. 15 000 € (Suomen hääsuunnittelijat RY:n mukaan)
Jos ajattelee, että hääpäivä kestää 9 tuntia ja niiden budjetti on 15 000€, yksi tunti maksaa n. 1700€.
Suurin osa tuosta 15 000€:sta kuluu koristeluihin (kyltit, kukat, somisteet, kukkakoristelut, lautasliinat), kutsuihin, vieraskirjaan, hääpukuihin, asusteihin, hääseurueen lahjoihin, hääpaikkaan, hotelliin, ruokaan, juomiin, häämakeisiin jne.
On vaikea olla huomaamatta, miten paljon materiaa isojen häiden järjestäminen vaatii ja kuinka paljon siitä menee seuraavana päivänä roskiin. Osa kyselyyn vastanneista sanoi, että he eivät välttämättä halunneet käyttää vähemmän rahaa, he halusivat käyttää sen eri tavalla.
He kokivat, että keskittymällä kahdenkeskiseen kokemukseen päivästä tuli heille merkityksellisempi ja myös vähemmän tavaraa meni roskikseen.
Sen sijasta, että käyttäisit 10 000€ isojen häiden järjestämiseen, miksi ette käyttäisi rahaa yhteiseen matkaan jonnekin, jossa olette aina haaveilleet käyvänne yhdessä?
Jos arvostat enemmän kokemuksia kuin uutta hienoa autoa, nautit todennäköisesti myös sellaisesta hääpäivästä, jossa teidän kokemus on tärkein asia.
”PELKKÄ AJATUS HÄIDEN TEEMASTA JA KORISTELUSTA PUISTATTI, JOTEN LÄHDIMME TEKEMÄÄN PÄIVÄSTÄ MAHDOLLISIMMAN MINIMALISTISTA. LOPULTA PÄÄTIMME, ETTÄ KÄYTÄMME HÄÄBUDJETIN MIELUUMMIN JOHONKIN SIISTIIN KOKEMUKSEEN HÄÄPÄIVÄNÄ KUIN ASIOIHIN, JOTKA “PITÄÄ TEHDÄ”” -ANONYYMI
“KUN ALOIMME LASKEA KAIKKIA KULUJA YHTEEN, SIINÄ EI OLLUT MITÄÄN JÄRKEÄ! TOKI YMMÄRRÄN, ETTÄ TOISET HALUAVAT KAIKKIEN IHMISTEN OLEVAN LÄSNÄ, MUTTA MEILLE SE EI OLLUT TÄRKEÄÄ. VAIKKA VANHEMPANI OLISIVAT HALUNNEET ISOT HÄÄT JA ASIAN ILMOITTAMINEN TUNTUI VÄHÄN PAHALTA, ITSE PÄIVÄ OLI NIIN USKOMATON KOKEMUS, ETTÄ SE EI KADUTA YHTÄÄN.” -A&E
Osa hääpareista kertoi menneensä naimisiin kahden kesken, koska he halusivat päivästä vähemmän stressaavan.
Kuten jo ihan alussa mainitsin sulhasesta, joka oli ahdistunut ja toivoi hääpäivänsä olevan jo ohi, hän ei varmasti ole ainoa, joka on tuntenut sillä tavalla.
Hääpäivän suunnittelu voi joskus tuntua jopa ahdistavalta, varsinkin jos tuntuu, että häät siinä muodossa, jossa niitä suunnittelee, eivät ole oma juttu. Kun järjestää isot häät, johon tulee yli +100 vierasta, järjestää hyvin todennäköisesti elämänsä isoimmat juhlat. Sen lisäksi, että päivään panostaa paljon taloudellisesti, siihen sisältyy paljon myös muiden ihmisten odotuksia. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa paljon ahdistusta ja stressiä, vaikka tarkoitus oli järjestää elämän hauskimmat juhlat.
Teet niin tai näin, suosittelen valitsemaan sellaisen tavan mennä naimisiin, joka tuo teille mahdollisimman paljon iloa. Ne parit, jotka ovat menneet salaa naimisiin tai ovat viettäneet häät pienellä porukalla, sanovat aina, miten heistä päivä tuntui rennolta ja miten he eivät tunteneet kiirettä mihinkään. On helppo ymmärtää, miksi tällainen tapa mennä naimisiin on stressivapaa ja huoleton. Silloin saa vain olla läsnä ja nauttia päivästä oman puolison kanssa.
“EI ME REHELLISESTI SANOTTUNA EDES SUUNNITELTU ISOJA HÄITÄ, KOSKA MEIDÄN MOLEMPIEN TYÖT OVAT SEN VERRAN STRESSAAVIA, ETTÄ HALUTTIIN TEHDÄ PÄIVÄSTÄ KOKEMUS MEILLE KAHDELLE.” -A&J
“OLIN OLLUT KAKSI KERTAA KAASONA JA OLIN NÄHNYT AIKA LÄHELTÄ SEN STRESSIN JA AHDISTUKSEN, MIKÄ LIITTYI HÄIHIN. LISÄKSI EI HALUTTU SANOA TAHDON ISON IHMISJOUKON EDESSÄ, KOSKA SE EI TUNTUNUT MEIDÄN JUTULTA. KUN EHDOTIN REISSUA LAPPIIN, JOSSA MENTÄISIIN NAIMISIIN, MIEHENI OLI HETI MUKANA “JUONESSA”.” -ANONYYMI
Osalle elopement -tyyppisten häiden järjestäminen oli selkeä päätös tehdä asiat eri tavalla kuin muut. He olivat päättäneet astua pois jonosta ja tehdä asiat omalla tavallaan.
Heille naimisiinmeno kahden kesken oli mahdollisuus tehdä jotain hyvin erilaista ja kokea päivä enemmän yhteisenä seikkailuna kuin suorittamisena.
Seikkailussa ei aina tarvitse olla kyse siitä, että nukkuu teltassa tai hyppää laskuvarjolla - siinä kyse on enemmän astumisesta epämukavuusalueelle ja niiden asioiden kokemisesta, jotka kasvattavat meitä ihmisinä.
Niille pareille, jotka näkevät elämän yhtenä isona seikkailuna, on hyvin luonnollista, että yhteinen elämä alkaa parhaalla mahdollisella tavalla - seikkailulla.
“ME TUTUSTUTTIIN KIIPEILYKURSSILLA JA KUN PÄÄTETTIIN MENNÄ NAIMISIIN, HALUTTIIN TEHDÄ PÄIVÄSTÄ JOTAIN SELLAISTA, JOKA SOPI MEIDÄN TYYLIIN.” -ANONYYMI
“OLTIIN OLTU MUUTAMIEN YSTÄVIEN HÄISSÄ JA HALUTTIIN TEHDÄ JOTAIN ERILAISTA. ME OLTIIN KÄYTY EDELLISENÄ KESÄNÄ NORJASSA, JOTEN PÄÄTETTIIN MENNÄ SUOMEN PUOLELLA NAIMISIIN JA JATKAA SIITÄ AUTOLLA LOFOOTEILLE. MEILLE JÄI FIILIS, ETTÄ HÄÄT JA HÄÄMATKA TULIVAT YHDESSÄ PAKETISSA.” -T&A
“MEISTÄ KOKO HOMMA (NAIMISIIN KARKAAMINEN) TUNTUI YHDELTÄ ISOLTA SEIKKAILULTA, EI NIINKÄÄN MILTÄÄN KOMPROMISSILTA. TOKI OLLAAN KUULTU, ETTÄ OSA SUKULAISISTA VÄHÄN PYÖRITTELI SILMIÄ, SE OLI MEILLE IHAN SAMA, KOSKA SAATIIN JUURI SELLAINEN PÄIVÄ KUN HALUTTIIN.” -ANONYYMI
Ennen kun aloin kuvaamaan häitä vuonna 2014, ajattelin etteivät kahdestaan vihille menevät parit arvostaneet hääpäiväänsä - he eivät edes halunneet panostaa kuvaajaan, koska olivat vain menneet spontaanisti naimisiin ja “skipanneet kaikki hääjutut”.
Olin niin pahasti väärässä.
Ymmärsin vasta myöhemmin, että kahdestaan vihille menevät parit välittävät niin paljon heidän hääpäivästään, että ovat valmiita rikkomaan perinteitä ja haluavat luoda hääpäivästä juuri sellaisen kokemuksen, joka kuvastaa heitä.
Kuten kyselystäkin selvisi, he todella halusivat muistaa heidän kokemuksensa hääpäivästä - sekä olemalla läsnä hääpäivänään että muistelemalla päivää myöhemmin kuvien muodossa.
Osa hääpareista on sanonut ennen hääpäiväänsä, että he ovat huolissaan siitä, että hääkuvat eivät näytä sitä, millaisia juuri he ovat - että suurin osa hääkuvista on liian aseteltuja, tuntuvat teennäisiltä tai että kuvissa näkyvät tunnereaktiot ovat esitetty kuvien vuoksi.
Osa kyselyyn vastanneista pareista kirjoitti, että upein juttu elopement -tyylisissä häissä on se, että kuvat kertovat täydellisesti päivän tunnelman sekä näyttävät heidän todelliset tunteensa.
Miksi?
Kun hääparit järjestävät häät kahdestaan ja vaalivat omaa kokemustaan, he myös saavat olla juuri sellaisia kun he oikeasti ovat ilman aikataulupainetta tai stressiä. Tämä mahdollistaa myös paremmin todellisten tunteiden ja hetkien tallentamisen. Kun valokuvaan, en koskaan pakota pareja mihinkään teennäiseen tai väkinäiseen asentoon - koska siihen ei ole mitään tarvetta.
Tallennan yksinkertaisesti sen kun te kaksi vietätte yhtä elämänne hienointa päivää ja saatte olla juuri sellaisia kuin te olette.
Teidän muistot ja visuaalinen historia ovat todella tärkeitä.
Ne auttavat teitä muistamaan, millaiselta juuri se päivä tuntui sekä hyvinä että huonoina aikoina.
“LUIN MUUTAMA VUOSI SITTEN JOSTAIN, ETTÄ ELÄMÄSSÄ PITÄÄ TEHDÄ MUISTAMISEN ARVOISIA JUTTUJA. SIITÄ INSPIROITUNEENA HALUSIMME PITÄÄ SALAHÄÄT, KOSKA HALUSIMME HEITTÄÄ SÄÄNNÖT ULOS IKKUNASTA JA KOKEA YHDESSÄ JOTAIN, MITÄ OLISI HIENOA MUISTELLA VANHANA KIIKKUSTUOLISSA.” -ANONYYMI
“MEILLE OLI HETI ALUSTA ASTI SELVÄÄ, ETTÄ HÄÄT LAPISSA OLI MEIDÄN JUTTU. AIOIMME ENSIN KUTSUA N. 50 VIERASTA, MUTTA LOPULTA HUOMASIMME, ETTÄ SILLOIN MEIDÄN OMA KOKEMUS OLISI OLLUT HYVIN ERILAINEN KUIN ALUKSI AJATTELIMME. HALUSIMME NÄHDÄ JA KOKEA POHJOISEN LUONNON SEKÄ OLLA LÄSNÄ TOISILLEMME, JOTEN PÄÄTIMME MENNÄ NAIMISIIN KAHDEN KESKEN. TOKI TÄYTYY MYÖNTÄÄ, ETTÄ LAPIN IHANAT MAISEMAT JA HÄÄKUVAT MEISTÄ OLIVAT MYÖS MIELESSÄ.” -M&N
Lähteet:
*Cain, Susan: Hiljaiset. Introverttien manifesti. (Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking, 2012.) Suomentanut Lea Peuronpuro. Helsinki: Avain, 2012.
Survey Monkeyn kautta tekemäni kysely, johon osallistui 28 paria. 2021.
Lue lisää minusta
Moi, mun nimi on Jaakko. Me mentiin muutama vuosi sitten vaimoni kanssa naimisiin melko perinteisesti. Silloin se tuntui parhaalta päätökseltä. En kuitenkaan ihan täysin ymmärtänyt, kuinka tunteellinen oma hääpäivä olisi ja kuinka vaikeaa olisi olla 100% oma itseni. Me emme saaneet hääpäivästä merkityksellistä kokemusta kahdestaan, koska ollaan aika itsetietoisia ison ihmisjoukon edessä ja välitämme liikaa siitä, miltä muista tuntuu. Nyt on helppo sanoa, että meidän olisi pitänyt mennä pienesti naimisiin.
Haluan auttaa kaikkia tulevia hääpareja oppimaan mun kokemuksistani ja ymmärtämään, että he voivat suunnitella merkityksellisen päivän, jonka keskiössä on oma kokemus.
Täyttämällä tämän yhteydenottolomakkeen vahvistat, että olet lukenut ja hyväksyt tietosuojakäytäntöni.
Lähetä
Onko sinulla kysymyksiä, ideoita tai ajatuksia? Haluatko aloittaa kokemuksenne suunnittelun? Haluatko, että kuvaan elopement-häänne jossain muualla Euroopassa? Lähetä viesti ja jutellaan. En malta odottaa, että kuulen sinusta!
etunimesi
sähköpostiosoitteesi
LIITY
Liity postituslistalleni ja saat ensimmäisenä tiedon tulevista elopement-kohteistani. Voit myös seurata minua Instagramissa saadaksesi päivityksiä tai, jos sinulla on kysyttävää, napsauta yllä olevaa "lähetä viesti" ottaaksesi yhteyttä!
Palaan sinulle viimeistään 48h kuluessa. Jos et saa vastausta, lähetä viesti Instagramissa.
Jutellaan pian,
Jaakko