Vinkit merkityksellisen kokemuksen suunnitteluun

MITEN SUUNNITELLA INTIIMIT JA PIENET HÄÄT?

Kokemuksesta

Tavoitteeni valokuvaajana on aina ollut tallentaa aitoja, intiimejä hetkiä, juuri sillä tavalla kun ne tapahtuvat. Mun mielestä kokemus kuvattavana olemisesta on jopa tärkeämpää kuin kuvat, koska kuvia katselemalla pääsee takaisin niihin hääpäivän ainutlaatuisiin fiiliksiin. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kuvilla ei ole merkitystä - tarkoitus on vain sanoa, että kannattaa panostaa teidän omaan kokemukseen.

Kun kuvasin ensimmäisen kerran häät ilman vieraita, olin häkeltynyt koko päivän tunnelmasta. Vuosien varrella olen huomannut, että nämä intiimit ja merkitykselliset hetket eivät tapahdu vahingossa. Ne vaativat hieman tavallista enemmän suunnittelua ja tarkoituksenmukaisuutta. 

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole kertoa, että on vain yksi tapa järjestää pienet häät, vaan enemmänkin antaa inspiraatiota ja muistuttaa, että teillä on oikeus suunnitella juuri sellaiset häät kun haluatte. Oli suunnitelmissa sitten naimisiin karkaaminen tai pienet mikrohäät, naimisiin meno on iso juttu ja sen juhlistaminen saa tapahtua täysin teidän ehdoillanne. 

Tämän kirjoituksen tarkoitus on auttaa teitä suunnittelemaan pienet häät, jossa päivän ydin on teidän välisessä merkityksellisessä kokemuksessa. Koska olen valokuvaaja, haluan tietysti antaa myös vinkkejä, joilla kuvien lopputulokseen voi vaikuttaa positiivisesti, mutta tärkeintä on lopulta auttaa, jotta teidän kokemuksenne päivästä olisi mahdollisimman aito ja ikimuistoinen.

Kokemus > Kuvat

Mitä haluat muistaa hääpäivästäsi?

Kokemus on tärkeämpää kuin kuvat

Kokemus kuvattavana olemisesta on tärkeämpää kuin kuvat, sillä kuvat ovat muistoja hetkistä juuri teidän ainutlaatuisena päivänä. Kun katsot esimerkiksi yhteisiä lomakuvianne, muistat ennen kaikkea sen fiiliksen, joka kuvanottohetkellä oli.

Mun tavoite on, että teidän kahdenkeskinen kokemus hääpäivänänne on mahdollisimman merkityksellinen ja mieleenpainuva

Kaikista niistä upeista hetkistä, joihin olen päässyt mukaan, mieleenpainuvimpia ovat olleet ne, jossa hääpari menee naimisiin ilman vieraita (tai muutaman ystävän / perheenjäsenen todistamana) jossain heidän lempipaikassaan. On kyseessä sitten oma puutarha tai upea maisema Lapissa, jos se on hääparin näköinen paikka, jo se takaa huippufiiliksen. Yhä useammat parit ovat päättäneet, että he mieluummin viettävät suurimman osan hääpäivästään tulevan puolisonsa kanssa sen sijasta, että suunnittelisivat isoja häitä, jossa huomiota pitää jakaa useiden vieraiden kanssa. Yksi helpoimmista keinoista vaikuttaa hääpäivän kokemukseen on viettää häät kahdestaan tai järjestää mikrohäät ja yksinkertaisesti rajata ylimääräiset jutut pois.

Häät ilman vieraita antavat mahdollisuuden viettää koko päivä puolisosi kanssa ja teillä on melkein rajaton aika tehdä niitä asioita, joita te haluatte tehdä sen sijasta, että tuntisitte painetta suunnitella ohjelmaa isolle määrälle ihmisiä. Kuka olisi ajatellut, että hääpäivänä voi käydä vaikka surffaamassa, vaeltamassa tai moottoripyöräajelulla? Jos päätätte pitää häät ilman suurta vierasmäärää jossain muualla kun kotikaupungissanne, se mahdollistaa sekä häämatkan että häiden yhdistämisen yhdeksi kokemukseksi, josta voitte nauttia vastavihittyinä.

Kokemukset häistä ilman vieraita ovat jääneet ehdottomasti erittäin positiivisesti mieleeni. Päivän aikana kuvattavien ja itseni välille muodostuu ainutlaatuinen luottamus ja usein päivän jälkeen tuntuu, että olen ollut enemmänkin juhlistamassa läheisiä ystäviäni. Yhdessä vietetty aika todella helpottaa sitä, että kuvista tulee merkityksellisempiä, koska kaikki osapuolet osaavat olla luottavaisia ja avoimia.

Entä jos teistä tuntuu, että maistraatti vihkiminen on teidän juttunne? Oma mielipiteeni on, että maistraatti ympäristönä on usein melko ankea ja sen sijasta vihille voi mennä paljon merkityksellisemmin esimerkiksi ulkona tai jossain teistä hyvältä tuntuvassa paikassa. Ulkovihkimisen hyvä puoli verrattuna maistraattivihkimiseen on myös se, että vihkipaikasta tulee teille merkityksellinen paikka, jonne voi palata vaikka tulevina hääpäivinä. 

1. VIETÄ PIENIMUOTOISET MIKROHÄÄT

Miksi pienet häät eli mikrohäät ovat niin ainutlaatuisia?

10 syytä mennä pienesti naimisiin

Yksi parhaista keinoista varmistaa yhteinen aika ystävien ja perheenjäsenten kanssa on varata hääpaikka, jossa häävieraat voivat majoittautua. Jos haluatte todella säilyttää juhlan intiiminä, suosittelen varamaan pienemmän boutique-hotellin, kartanon tai villan. Jotain tavallisesta poikkeavia vaihtoehtoja Suomessa voisivat olla vaikka Helsingin saaristossa seisova Bengtskärin majakka, Levillä sijaitsevat isommat lasi-iglut tai Saariselällä sijaitseva Kakslauttanen.

Mihin tahansa majoitustyyppiin päädytte, häät paikassa, jossa saatte olla rauhassa yhdessä mahdollistavat rennon yhdessäolon läheistesi kanssa jo ennen varsinaista hääpäivää. Valokuvaajana tällaisten juttujen kuvaaminen on erittäin antoisaa, sillä se mahdollistaa paremmin ihmisiin tutustumisen, joka on paljon vaikeampaa perinteisissä häissä. Hääparin läheisten kanssa vietetty aika heijastuu aina kuviin, koska ihmisten on silloin helpompi olla kanssani ja näyttää myös tunteensa.

3. VARAA PAIKKA, JOSSA VIERAAT VOIVAT MAJOITTAUTUA

Jos haluatte pienemmät häät, häät ulkomailla tai ylipäätään hieman kauempana kotoa voivat olla ratkaisu, jossa on monta hyvää puolta. Naimisiin ulkomailla meneminen ei pelkästään mahdollista matkaa uuteen kohteeseen (tai johonkin lempikohteeseenne) vaan silloin voitte myös järjestää ainutlaatuisen kokemuksen läheisillenne. Pienet häät ulkomailla tai vaikka lapissa mahdollistavat esimerkiksi vihkimisen jossain upeassa paikassa, vaellusreissun ystävien kanssa, useamman illallisen ja aktiviteetin yhdessä. Vaikka haluaisi viettää mikrohäät ulkomailla, kannattaa silti muistaa ettei häiden tarvitse välttämättä olla toisella mantereella. Toki Suomestakin löytyy upeita ja uniikkeja paikkoja järjestää häät, siitä lisää alla.


2. Mene naimisiin ulkomailla tai esimerkiksi lapissa

Ensimmäisissä häissä, jotka kuvasin, hääpari valmistautui yhdessä. Ymmärsin vasta myöhemmin, miten ainutlaatuinen juttu oli viettää koko päivä yhdessä eikä puolta päivää erillään. Onko parempaa tapaa viettää hääpäivä kuin aloittaa se yhteisestä aamupalasta ja lopettaa se yhdessä auringonlaskuun? Jos yhteinen valmistautuminen kuulostaa teidän jutulta, suosittelen heittämään perinteet nurkkaan ja nauttimaan omalla tavallanne. Logistisesti se on myös hyvä vaihtoehto, sillä ei tarvitse suunnitella, miten saada kaikki samaan paikkaan, koska olette jo samassa paikassa. 

7. Valmistautukaa yhdessä

Yksi vaihtoehto on lukea vihkivalat toisilleen ennen virallista vihkiseremoniaa. Se mahdollistaa yksityisen, merkityksellisen ja intiimin hetken ennen vihkimistä. Hyvä puoli on myös se, että vihkivalat voi lukea koska tahansa: hääpäivän aamuna, juuri ennen First lookia, edellisenä päivänä tai viikkoa aiemmin - koska tahansa, koska kyseessä on teidän hääpäivänne. Vihkivalan ei tarvitse olla lista siirappisia lupauksia, siinä voi yksinkertaisimmillaan kertoa, miksi arvostaa toista ja mistä on kiitollinen.

6. Lukekaa valat kahdestaan ennen vihkimistä

Riippumatta vierasmäärästänne, helppo keino tehdä häistä persoonalliset ja uniikit, on kirjoittaa omat vihkivalat toisillenne. Kirjoittamisen avulla on helppo keskittyä olennaiseen ja niiden lukeminen tekee fiiliksestä heti intiimin ja uniikin. Jos vihkivalojen lukeminen muiden edessä ei kuulosta teidän jutulta, sen voi myös tehdä kahdestaan, josta lisää alla.

5. KIRJOITTAKAA OMAT VIHKIVALANNE

Oman kokemukseni (ja aika monen muunkin) mukaan häät voivat aika nopeasti lähteä käsistä. Pienet häät vain ystävien ja perheenjäsenten ympäröimänä voivat helposti paisua isommiksi juhliksi, jossa vieraslistalta löytyy tuttuja ja vanhempien ystäviä. Suosittelen, että mietitte aluksi, mikä vierasmäärä on teidän häihin sopiva ja pitäydytte siinä. Vierasmäärän rajoittaminen 20:een tai kahdeksaan mahdollistaa paremmin tilanteen, jossa paikalla on vain ne, jotka te haluatte paikalle. Pienten häiden kuvaamisessa paras juttu on se, että silloin voin keskittyä teille lähimpiin vieraisiin sen sijasta, että kuvaisin paljon ihmisiä, jotka ovat teille vain tuttavia.  

4. RAJOITtAkaa HÄÄVIERAIDEN MÄÄRÄÄ

Kun suunnittelimme naimisiinmenoa vaimoni kanssa, huomasin keskittyväni eniten siihen, viihtyvätkö vieraat häissämme. Vaikka hääpäivässä on kyse ennen kaikkea teistä kahdesta, usein oma kokemus hääpäivästä unohtuu kaiken suunnittelun keskellä. Matkustan paljon kuvauksen vuoksi ja vaikka kohdekaupungeissa ei välttämättä ole juuri ylimääräistä aikaa, valitsen yleensä Airbnb:sta asunnon, jossa majoittuminen on virkistävä kokemus. Se antaa energiaa ja inspiraatiota koko matkalle. Samaa pätee myös hääpäivään: sen sijasta, että valmistautuminen ja majoittuminen tapahtuisi hämärässä hotellihuoneessa, suosittelen tutkimaan muita vaihtoehtoja - Airbnb:tä, boutique-hotelleita tai vuokrattavia asuntoja. Upeassa paikassa valmistautuminen tuo energiaa ja hyvää oloa. Kukapa ei esimerkiksi haluaisi herätä hääpäivän jälkeisenä aamuna puumajasta? Häiden sijainnista riippuen, alueelta voi löytää hyvin suunnitellun Airbnb:n ja jos suunnitelmat ovat täysin auki, jotkut sivustot, kuten PlansMatter tarjoavat globaalisti todella uniikkeja asuntoja vuokralle. Valokuvaajan näkökulmasta hyvin suunnitelluissa ja valoisissa tiloissa kuvaaminen mahdollistaa päivän tarinan kertomisen joustavammin, koska valoista tilaa ei tarvitse erikseen etsiä ja saatte valmistautua juuri siellä, missä teistä tuntuu parhaalta.

9. Majoittukaa paikassa, joka tuo positiivista energiaa

Jos ette ole vielä valinneet vihkipaikkaa, suosittelen valitsemaan paikan, joka on merkityksellinen teille. Niin kauan kun aion kuvata häitä, tulen suosittelemaan vihkimistä paikkaan, joka puhuttelee teitä. Kaikissa teille merkityksellisissä paikoissa, oli kyseessä sitten kotinne, lempikahvilanne tai suosikkimaisemanne, teidät mitä todennäköisimmin täyttää rauhallisuuden ja mukavuudentunne.

Kun yksi elämän suurimmista päätöksistä sinetöidään paikassa, joka on teille mieluinen, paikasta tulee teille omalla tavallaan hengellinen ja tärkeä. Sinne palaaminen ei koskaan tunnu yhdentekevältä vaan koko paikasta voi parhaimmillaan tulla paikka, jonne on mukava mennä viettämään aikaa vaikka tulevina hääpäivinä. Jos vihkimispaikka on ulkona, kannattaa kuitenkin ottaa huomioon luonnonvalon suunta.

Riippumatta vihkipaikastanne, teille tärkeä vihkipaikka antaa päivään entistä enemmän luonnetta ja merkityksellisyyttä. 

8. Valitkaa teille merkityksellinen vihkipaikka

Vihkipaikan valinta

Tämä on hyvä muistaa

Suurin juttu, miksi aloin aikanaan kuvaamaan pelkästään pieniä häitä liittyy siihen, miten itse koin meidän omat häät vuonna 2015. Kuvittelin ennen kaikkea järjestäväni juhlat kaikille meidän ystäville ja sukulaisille, mutta vasta kun heräsin hääpäiväni aamuna, tajusin olevani jonkin paljon isomman äärellä. Äkkiä huomasin kuitenkin olevani melkoisessa pyörteessä, olimme järjestämässä elämämme isoimpia juhlia ja samalla yrittämässä nauttia meidän päivästä myös hääparina. Toisin kuin suurin osa pareista, joita oon kuvannut, me nähtiin vasta vihkimisessä. Vihkiminen juhlapaikalla jännitti todella paljon, ja kun näin vaimoni ensimmäistä kertaa, halusin vain kertoa, miten tärkeä hän oli mulle. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, koska en halunnut alkaa soveltamaan vihkikaavan aikana ja toisaalta, en olisi halunnut kaikkien vajaan sadan vieraan kuulevan syvimpiä tuntojani. Lopulta ajattelin kertoa nämä asiat myöhemmin, mutta oikeaa hetkeä ei tullut. 

Vaikka välillä nautin huomion keskipisteenä olemisesta, omana hääpäivänä tilanne oli jotenkin vaivaannuttava. Yritin myös pitää tunteet sisällä, joka ei tietysti helpottanut tilannetta. Jälkikäteen on helppo sanoa, että meidän oman kahdenkeskisen kokemuksen takia häät kahdestaan olisi ollut meille sopiva ratkaisu. Tämän jälkeen olisimme voineet sitten kutsua vieraat grillaamaan kesäiltana takapihalle ja vetää vaikka karaokea.

Kaikkien häälehtien ja -blogien tulvassa saattaa unohtaa, että päivän ydin on juhlia teitä kahta ja sitä, että olette päättäneet sitoutua olemaan yhdessä - kaikki muu on extraa sen päälle.

Te voitte suunnitella juuri sellaiset häät kuin haluatte. Voitte kutsua juuri ne vieraat, jotka haluatte tai voitte olla kutsumatta ketään. Häiden tarkoitus ei ole mahtua mihinkään laatikkoon, joten ei ole mitään tarvetta tehdä asioita, jotka tunnu teistä hyvältä.

10. vielä yksi asia

Te voitte tehdä mitä ikinä haluatte.

Ja voitte tehdä sen juuri teidän tavallanne.

Lue lisää minusta

Moi, mun nimi on Jaakko. Me mentiin muutama vuosi sitten vaimoni kanssa naimisiin melko perinteisesti. Silloin se tuntui parhaalta päätökseltä. En kuitenkaan ihan täysin ymmärtänyt, kuinka tunteellinen oma hääpäivä olisi ja kuinka vaikeaa olisi olla 100% oma itseni. Me emme saaneet hääpäivästä merkityksellistä kokemusta kahdestaan, koska ollaan aika itsetietoisia ison ihmisjoukon edessä ja välitämme liikaa siitä, miltä muista tuntuu. Nyt on helppo sanoa, että meidän olisi pitänyt mennä pienesti naimisiin.

Haluan auttaa kaikkia tulevia hääpareja oppimaan mun kokemuksistani ja ymmärtämään, että he voivat suunnitella merkityksellisen päivän, jonka keskiössä on oma kokemus.

Merkityksellisten kokemusten valokuvaaja

submit

Get in touch with me

Thank you for your message!

I will get back to you within x days. If you don't hear from me, get in touch via email or hit me up on Instagram.

Talk soon,
Jaakko