20+ ainutlaatuista ideaa uniikkiin hääpäivään

HÄäIDEOITA UNIIKKEIHIN HÄIHIN

Tämä on hyvä aloittaa kertomalla, että rakastan perinteitä. Varsinkin sellaisia, joihin liittyy jonkinlaista nostalgiaa. Paljon häitä nähneenä olen silti huomannut, että ne parit, jotka tekevät asiat omalla tavallaan, myös nauttivat eniten hääpäivästään. Voiko olla hienompaa, että osaa ottaa yhdestä elämänsä tärkeimmästä päivästä kaiken irti tekemällä asiat juuri omalla tavallaan? Lähtökohtaisesti kannatan sitä ajatusta, että hääpari seuraa perinteistä hääpäivän kaavaa, mutta sisällyttää siihen vain niitä perinteisten häiden elementtejä, jotka puhuttelevat heitä ihmisinä. 

Kun päätimme mennä vaimoni kanssa naimisiin muutama vuosi sitten, ajattelimme pitävämme hyvin omannäköiset ja erilaiset häät, mutta lopulta huomasimme sen melko haastavaksi. Ideoita erilaiseen hääpäivään ei ollutkaan niin helppo keksiä, vaikka olin jo silloin valokuvannut useita häitä.

Mitä vieraat ajattelisivat häistä, joissa ei olisi perinteistä ohjelmaa tai kakun leikkausta? Mitä enemmän juhlat olivat mielessä, sitä vaikeammalta tuntui keksiä ideoita laatikon ulkopuolelta. Koko prosessin tärkein oppi oli kuitenkin se, että hääpäivässä oli kyse meistä kahdesta, ei kenenkään muun odotuksista. Lisäksi, jos häistä tulee omannäköiset, myös suurin osa vieraista viihtyy häissä entistä paremmin, koska he näkevät teidän viihtyvän.

Juuri siksi ajattelin kertoa niistä upeista häiden yksityiskohdista, joita olen vuosien varrella nähnyt, jotta muutkin voivat inspiroitua ja nauttia vapaudesta viettää hääpäivänsä omalla tavallaan. Tässä siis hääideoita erilaisiin häihin.

Perinteet vs uudet ideaT

Julkaistu 23.11.2023

Vuokraa paikka, jonka takapihalla voit järjestää intiimin hääjuhlan. Kannattaa kuitenkin olla varavaihtoehtona sisätila tai esimerkiksi teltta.

Tämä kuva on muuten otettu muutaman vuosi sitten hääjuhlasta, jonka hääpari järjesti kotipihassaan. Heillä ei ollut varavaihtoehtoa sateen varalle, mutta teltta olisi heidän mukaansa kyllä järjestynyt. Päivänä oli lopulta 30 astetta lämmintä ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta.


3. Vuokraa asunto Airbnb:stä ja sen juhli takapihalla

Jos pelkkä salaa naimisiinmeno tuntuu liian radikaalilta, yksi erittäin hyvä vaihtoehto on järjestää sen jälkeen juhlat kotimaassa. Se voi tarkoittaa perinteistä hääjuhlaa, joka voi alkaa esimerkiksi pienellä seremonialla, jossa sanotte jotain toisillenne tai rennoimmillaan esimerkiksi grillibileitä AirBnB:n takapihalla, jossa palkattu grillimestari tekee ruokaa ja taustalla soi esimerkiksi jamaikalainen musiikki.

Tällä tavoin saatte parhaat puolet molemmista: saatte merkityksellisen kokemuksen kahdestaan, mutta pääsette silti juhlimaan lähimpien ystävienne ja perheenne kanssa kotimaassa, ilman perinteisen hääpäivän painetta.

Jos innostuit ajatuksesta mennä salaa naimisiin, vilkaise myös Miten suunnitella intiimit ja pienet häät.


2. Salaa naimisiin ulkomailla ja rennot juhlat kotimaassa

Jos hääpäivän suunnittelu aiheuttaa stressiä, menkää salaa naimisiin esimerkiksi Lapissa tai muualla Euroopassa ja tehkää siitä kahdenkeskinen kokemus. 

Jos suunnittelette salaa naimisiinmenoa ulkomailla, teillä on kolme vaihtoehtoa:

1) Kirkollinen vihkiminen, jossa a) suomalainen, ulkomailla vihkioikeuden omaava pappi vihkii ukomailla tai b) kohdemaan pappi vihkii teidät kyseisen maan lakien ja määräysten mukaan

2) Siviilivihkiminen, joka on monessa maassa ainut juridinen tapa mennä naimisiin

3) Symbolinen vihkiminen, joka on helpoin tapa järjestää intiimi seremonia. Tässä tapauksessa voitte käydä hoitamassa virallisuudet alta pois ja suunnittelette teille merkityksellisen kokemuksen sinne minne haluatte.

1. salaa naimisiin

Erilaisia ideoita hääpäivään

Uniikit ideat erilaiseen kokemukseen

Olivat häät pienet tai isot, musiikkiin panostaminen ei ole koskaan huono idea. Vuosien varrella olen nähnyt häissä esiintymässä mm. JVG:n, Elokuun, Reino Nordinin, Kauriinmetsästäjät ja monia muita.

Suurin osa tunnetuistakin artisteista tekee yksityiskeikkoja. Kannattaa ottaa yhteyttä artistin manageriin, ne pitäisivät löytyä levy-yhtiöiden sivuilta.

Mieleen on jäänyt myös muutamia poikkeuksellisen kovia DJ-artisteja. Näistä ensimmäisenä tulee mieleen DJ-Jetro, jonka Saksofoni-show ei jätä kyllä ketään kylmäksi.  

6. PYYDÄ LEMPIartistisi ESIINTYMÄÄN

Ulkomailla iso trendi on viettää häät läpinäkyvässä teltassa ja panostaa erityisesti sen valaistukseen. Läpinäkyvän teltan haaste on se, että aurinkoisella säällä se kuumenee ja siellä voi olla myös liian kirkasta. Lähtökohtaisesti suosittelisin siis kuvassa näkyvää vaihtoehtoa, paitsi jos läpinäkyvä teltta on sijoitettu paikkaan, johon ei suoraan paista aurinko.

Kuvassa näkyvä teltta on rakennettu morsiamen vanhempien pihaan. Se toimi hienosti ja oli ikimuistoinen kokemus kaikille vieraille.

5. vuokraa teltta häihin ja suunnittele telttahäat

Näissä intiimeissä häissä sulhasella ja bestmaneilla oli hieman ylimääräistä aikaa ennen virallisen ohjelman alkua ja tämä jäi ehdottomasti hauskana yksityiskohtana mieleen.


4. Pelaa golfia tai tee jotain muuta hauskaa

Ketjuvaloja löytyy nykyään aika monesta paikasta, mutta suosittelen valitsemaan värilämpötilaltaan hieman lämpöisemmät valot.

9. Lisää juhlapaikaan valoja ja tee tilasta entistä tunnelmallisempi

Voit järjestää häät juuri haluamallasi tavalla - tämä pari meni naimisiin Kämpin sviitsissä ja nautiskeli hääkakun heti perään kuohuvan kera. Heidän hääpäivä päättyi yhteiseen piknikkiin näköalapaikalle.

8. MENE NAIMISIIN HOTELLIHUONEESSA JA TILAA KAKKU HUONEESEEN

Perinteisen kirkkovihkimisen sijasta ainutlaatuinen ja rento vaihtoehto on vihkiminen ulkona esim. ison puun, hienon maiseman tai veden äärellä. Samalla vihkipaikasta tulee teille merkityksellinen ja sinne on mukava palata esimerkiksi tulevina hääpäivinä. Meillä oli omissa häissä jo kirkko varattuna, mutta päätimme siirtää vihkimisen ulos rennomman tunnelman takia. Vihkipaikka ulkona ei tarvitse isoja valmisteluja, sillä yksinkertaisuus on usein kaunista. Tuoleja ei välttämättä tarvitse kuin vanhemmille vieraille eturiviin. Vesisadetta ei kannata pelätä, sillä se ei pilaa hääpäiväänne, vaan tekee siitä ikimuistoisen. Varasuunnitelma on kuitenkin hyvä olla olemassa.7. järjestä vihkiminen ulkona luonnossa

Jos etsinnässä on sulhasen puku, kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi tämä punainen irtotakki on todella näyttävä.

12. Pukeudu tavalla, joka kuvastaa sinua

Tämä pari vietti koko aamun yhdessä, mutta he eivät silti tienneet, mitä toinen oli valinnut hääasukseen. Yhdessä vietetty aika hääpäivänä on varmasti asia, jota moni jää kaipaamaan, varsinkin jos kyseessä ovat isommat häät.

11. Valmistautu ja vietä aamu yhteisesti 

Häät saaressa mahdollistaa intiimin ja tunnelmallisen hääjuhlan, johon ei eksy ulkopuolisia.

Tämä pari meni naimisiin Espoon saaristossa. Illallisen ja matkan saarelle järjesti avomeriravintola Ulappa.


10. JÄRJESTÄ HÄÄT SAARESSA


14. Kerro ennen first lookia, miksi hän on tärkeä sinulle

13. laita jalkaasi ne kengät, joissa viihdyt parhaiten

12. järjestäkää hääpäivä kahden kesken, mutta kutsukaa vanhempanne ja sisaruksenne mukaan vihkimiseen

Häätanssi ulkona on unohtumaton kokemus jokaisesta näkökulmasta, oli sää mikä hyvänsä.

17. TANSSI ULKONA


16. sijoita kaasot ja bestmanit samaan pöytään ja teet juhlasta heti rennomman

Yksi vaihtoehto voi olla heittää vaikka ympäristöystävällisempiä ruusun / kukkien terälehtiä. Kysy vaihtoehdoista floristiltasi, jos et halua kerätä terälehtiä, kuten kuvassa näkyvä pari teki.

15. riisin heittäminen on klassikko, mutta hienompiakin vaihtoehtoja on olemassa


20. Vuokraa hotdog-kärry iltapalaksi

Yllätä puolisosi hääpäivänänne laulamalla, puhumalla, esiintymällä tai pyydä sopivaa yllätystä ystäviltäsi. Se tekee juhlasta ikimuistoisen.

19. Yllätä puolisosi18. perinteisen menun sijasta tarjoa vaikka meksikolaista ruokaa

Häiden suunnittelu voi joskus tuntua työläältä ja netistä löytyvät häitä koskevat kirjoitukset ovat usein sellaisia, joista ei välttämättä saa uusia ideoita. Yleisesti ottaen parhaita hääideoita ei välttämättä löydä netistä etsimällä, sillä yleensä parhaat jutut liittyvät jollain tavalla naimisiin menevään hääpariin. Jos kuitenkin keksit uusia ideoita, kommentoi tähän alle ja voin lisätä niitä tähän tekstiin.


Joskus voi tuntua, että hääteollisuus välittää vain ulkoisista asioista. Ne asiat, jotka löydätte Pinterestistä tai ne asiat, jotka ostatte, tuovat paljon vähemmän iloa kuin hääpäivänänne kokemanne tai tekemänne asiat.
Autan enemmän kuin mielelläni, jotta päivästänne tulisi juuri teidän näköinen ja että saisitte pitää hauskaa sekä nauttia täysillä yhtenä elämänne ikimuistoisimpana päivänä. Tärkein asia teidän päivässänne on se, että nautitte siitä itse ja pidätte hauskaa. Ei ole olemassa sääntöjä, joiden mukaan päivä pitäisi viettää tai teidän lisäksi muita ihmisiä, joita pitäisi miellyttää. Paras tapa on tehdä asiat juuri teidän tavallanne, koska loppujen lopuksi teidän kokemuksenne omasta hääpäivästänne on se tärkein juttu.

Tehkää siis asiat omalla tavallanne ja myös kuvat tulevat olemaan todella upeita!

Lopuksi

Lue lisää minusta

Moi, mun nimi on Jaakko. Me mentiin muutama vuosi sitten vaimoni kanssa naimisiin melko perinteisesti. Silloin se tuntui parhaalta päätökseltä. En kuitenkaan ihan täysin ymmärtänyt, kuinka tunteellinen oma hääpäivä olisi ja kuinka vaikeaa olisi olla 100% oma itseni. Me emme saaneet hääpäivästä merkityksellistä kokemusta kahdestaan, koska ollaan aika itsetietoisia ison ihmisjoukon edessä ja välitämme liikaa siitä, miltä muista tuntuu. Nyt on helppo sanoa, että meidän olisi pitänyt mennä pienesti naimisiin.

Haluan auttaa kaikkia tulevia hääpareja oppimaan mun kokemuksistani ja ymmärtämään, että he voivat suunnitella merkityksellisen päivän, jonka keskiössä on oma kokemus.

Merkityksellisten kokemusten valokuvaaja

Täyttämällä tämän yhteydenottolomakkeen vahvistat, että olet lukenut ja hyväksyt tietosuojakäytäntöni.

Lähetä

Onko sinulla kysymyksiä, ideoita tai ajatuksia? Haluatko aloittaa kokemuksenne suunnittelun? Haluatko, että kuvaan elopement-häänne jossain muualla Euroopassa? Lähetä viesti ja jutellaan. En malta odottaa, että kuulen sinusta!

Unelmoitko elopement-kokemuksesta?

Thank you for your message!

I will get back to you within 48 hours. If you don't hear from me, get in touch via email or hit me up on Instagram.

Talk soon,
Jaakko

submit

ota yhteyttä

Kiitos viestistäsi!

Palaan sinulle viimeistään 48h kuluessa. Jos et saa vastausta, lähetä viesti Instagramissa.
Jutellaan pian,
Jaakko