Miksi vihkivalojen uusiminen on merkityksellistä?

Vihkivalojen uusiminen on avioliiton, parisuhteen ja yhdessä vietetyn elämän juhlistamista. Se on erityisen suosittua merkkipäivinä, kuten 5-, 10-, 15-, 25- tai 50-vuotishääpäivinä, mutta sitä ei tarvitse odottaa. Olitpa ollut naimisissa vuoden, vuosikymmenen tai puoli vuosisataa, vihkivalojen uusiminen on sydämellinen tapa juhlistaa rakkautta ja osoittaa, miksi puolisosi on niin tärkeä sinulle. 


Vihkivalojen uusimiset voivat olla suuria ja juhlavia tilaisuuksia monien ystävien ja perheenjäsenten kanssa tai intiimejä ja epämuodollisia, joissa on vain pelkkä valojaan uusimassa oleva aviopari paikalla. Mitä tahansa valitsette, suosittelen olematta uppoutumatta taas ”hääsuunnitteluun”, koska vihkivalojen uusimisen tarkoitus on olla ainutlaatuista ja merkityksellistä juuri teille kahdelle.

Mitä tarkoittaa vihkivalojen uusiminen?

Julkaistu 14.07.2024.

Kuinka uusia vihkivalat?

Ei ole sääntöjä, milloin vihkivalat pitäisi uusia. Jotkut parit odottavat merkkipäiväänsä, kuten 10- tai 20-vuotishääpäivää, kun taas toiset pitävät ajatuksesta tehdä se aikaisemmin.

Usein parit valitsevat häävalojen uusimisen voittaessaan parisuhdetta haastaneen esteen, kuten sairauden tai henkilökohtaisen vaikeuden, tai kun he ovat taloudellisesti paremmassa asemassa järjestääkseen kokemuksen, johon heillä ei aiemmin ollut varaa tai näkemystä.

Milloin vihkivalat tyypillisesti uusitaan?

Oikeastaan parempi kysymys on, miksi ei kannattaisi uusia häävaloja?

Elämämme muuttuu. Me muutumme. Maailma muuttuu. Aika, elämä, rakkaus ja menetys antavat meille näkökulman, jota emme voi tietää suhteen alkutaipaleella.

Vihkivalojen uusiminen on tapa ilmaista kiitollisuutta, kärsivällisyyttä, seikkailuja ja kasvua sekä yksilöinä että pariskuntana. Syyt tällaiselle juhlalle ovat yhtä erilaisia kuin parit itse. Jotkut haluavat jakaa päivän ystävien ja perheen kanssa, toiset taas haluavat yksinkertaisen ja henkilökohtaisen kokemuksen kaukana muista ihmisistä.

Mutta miksi uusia vihkivalat?

Ehkä osalla oli alun perin isot häät, jossa huomio oli muiden ihmisten viihdyttämisessä, ja he haluavat nyt juhlistaa parisuhdettaan kahden kesken. Toisaalta jotkut ovat voineet mennä pikaisesti naimisiin maistraatissa ja haluavat nyt erilaisen kokemuksen. Toiset parit ovat voittaneet sairauden, uskottomuuden tai muun haasteen ja haluavat sitoutua uudelleen toisiinsa. Jotkut parit ovat niin rakastuneita, että haluavat sanoa "tahdon" uudelleen. Romantikot saattavat uusia vihkivalansa yllätyksenä.

Vihkivalojen uusimiset voivat olla jopa mielettömämpiä kokemuksia kuin häät. Ne tuovat mukanaan vahvuuden ja tarkoituksen tunteen. Siinä missä häät ovat askel tuntemattomaan, vihkivalojen uusiminen on hetki hengähtää ja tunnustaa syvä yhteenkuuluvuus ja yhdessäolo.

Parit uusivat vihkivalansa useista syistä

Miksi vihkivalat uusitaan?

Miksi juhlia parisuhdetta?

Vihkivalojen uusiminen on puhtaasti seremoniallinen eikä vaadi avioliittolupaa tai rekisteröityä vihkijää. Seremoniaan ei liity laillisia asiakirjoja, ja se voidaan pitää missä ja milloin tahansa.

Tämä tarkoittaa, että:

  • Teitä eivät rajoita avioliittolait, uskonnolliset rajoitukset tai sijainti. Voit esimerkiksi järjestää vihkivalojen uusimisen ulkomailla perheen kanssa tai romanttisessa paikassa vain kahdestaan.

  • Voit valita kenet tahansa johtamaan seremoniaa, koska siihen ei liity laillisia velvoitteita. Vihkijänä voi toimia esimerkiksi paikallinen pastori, pitkäaikainen ystävä, alkuperäinen best man tai kaaso tai jopa lapsenne. Tai voitte lukea valanne vain kahdestaan teille merkityksellisessä paikassa.


Joskus ystävät tai perheenjäsenet, jotka suorittavat häävalojen uusimisen, haluavat antaa parille muistoksi henkilökohtaisen vihkivalojen uusimistodistuksen. Koska se ei ole laillinen asiakirja, sen voi tehdä luovasti ja yksilöllisesti.

Tarvitaanko vihkivalojen uusimiseen lupa?

Kun paikka ja päivä on päätetty, lähetä kutsut, jotka ovat juhlan tyyliä ja ilmoittavat vieraille, mitä odottaa.


Muista kuitenkin, että voitte juhlistaa toisianne myös kahdestaan ja kutsua ystävänne vaikka seuraavana päivänä takapihallenne grillaamaan.

3. Valitse ajankohta ja muista kutsut, jos haluat vieraita

Valitse, tarvitsetko valokuvaajan lisäksi esimerkiksi hääsuunnittelijan, floristia, muusikkoa tai pitopalvelua.

Osa kuvaajista tekee myös osittain tapahtumasuunnittelua (👋🏻), joten et välttämättä tarvitse hääsuunnittelijaa, vaikka et tietäisi mistä aloittaa.

Suosittelen suunnittelemaan kokemuksenne yhdessä kuvaajanne kanssa, koska kokeneet kuvaajat osaavat ottaa huomioon asioita, joita et välttämättä tule ajatelleeksi.




2. Valitkaa valokuvaaja, ja muut mahdolliset toimijat

Vihkivalojen uusimisen suunnitteluun ei ole yhtä ainoaa kaavaa, joten teillä on vapaus luoda merkityksellinen kokemus juuri teille kahdelle.


Suosittelen ensin unelmoimaan isosti - mikä olisi teidän näköinen paikka, jossa voisitte keskittyä oleelliseen eli toisiinne? Kauanko se kestää, yhden illan vai viikon?

Valitse paikka ja tyyli – juhla voi olla muodollinen tai epämuodollinen. Voit pitää sen takapihallanne, ravintolassa, meren rannalla tai tunturin päällä. Tai jossain näistä kohteista!

1. Yksityiskohtien sijaan Unelmoikaa ensin isosti

Tässä on yleiset vinkit

Miten suunnitella vihkivalojen uusiminen?

Et tarvitse hääpukua tai smokkia – valitse asu, joka sopii sinulle.

Vihkivalojen uusimisen etiketissä on vain yksi tärkeä sääntö: lahjoja ei tule pyytää tai odottaa vierailta. Voitte kuitenkin antaa toisillenne lahjat tai esim. Päivittää vihkisormuksenne.

4. Valitse miten pukeudut

“__ vuotta sitten otin sinut puolisokseni, tietäen sydämessäni, että olisit elinikäinen kumppanini, ja ainoa todellinen rakkauteni. Seisoessamme läheistemme [ja Jumalan] edessä, lupaan pysyä rinnallasi puolisona, ilossa ja surussa, hyvinä ja huonoina aikoina. Lupaan jälleen rakastaa sinua varauksetta, kunnioittaa ja arvostaa sinua. ”


“Olet haastanut minut tekemään asioita, joita en olisi uskonut mahdolliseksi. Sinulla on elämän intohimo, joka inspiroi minua olemaan paras mahdollinen versio itsestäni. Tämän vuoksi rakastun sinuun yhä syvemmin joka päivä. Olet paras ystäväni ja ainoa todellinen rakkauteni.

Tänään haluan kiittää sinua siitä, että rakastat minua ehdoitta. Jatkan sinun rakastamista ja tukemista, ja seison rinnallasi kaikista haasteista huolimatta. Odotan yhä innolla loppuelämäni viettämistä kanssasi ja lupaan jatkaa rakastamistasi nyt, aina ja ikuisesti.”

“Suuri osa nuoruudestani kului unelmoiden hääpäivästäni. Mietin, kuka seisoo vierelläni ja millaista elämä olisi tuon maagisen päivän jälkeen. Nyt, __ vuoden jälkeen, tiedän, että meillä on terve ja rakastava avioliitto.

Todellinen rakkaus on harvinaista ja vaikeasti löydettävää, mutta tiesin löytäneeni sen kun tapasin sinut. Avioliittomme aikana elämäni on muuttunut sinun ansiostasi.”


Inspiraatiota ja esimerkkejä vihkivaloihin

Onko häävaloihin olemassa tietty kaava?

Ensinnäkin, te olette rakentaneet elämänne yhdessä, joten vihkivalojen tyylissä ei ole sääntöjä – tämä on teidän tarinanne. Voitte vahvistaa alkuperäiset lupauksenne ja sisällyttää mukaan kokemuksia ja oppeja, joita olette saaneet avioliittonne aikana. Voitte mainita yhdessä ylitetyt esteet, elämänne ilot ja kuinka jatkatte toistenne tukemista läpi elämän. Tässä muutamia esimerkkejä häävaloista inspiraatioksi:

Ehdottomasti voi! Vihkivalojen uusiminen ei vaadi alkuperäisiä vihkivaloja. Ei niitä ollut meidänkään häissä ja silti haluan joskus saada samanlaisen kokemuksen. Se on tilaisuus juhlistaa ja vahvistaa suhdettanne uudelleen omalla tavallanne. Voitte luoda omat lupauksenne tai vain kertoa, mistä olette kiitollisia toisillenne ja tehdä seremonian juuri teille sopivaksi. Vihkivalojen uusiminen tarjoaa mahdollisuuden ilmaista rakkautta ja sitoutumista omalla, henkilökohtaisella tyylillänne.


UKK eli usein kysytyt kysymykset

Kun me mentiin naimisiin, Me ei haluttu vihkivaloja, koska se ei tuntunut luontevalta. Voiko vihkivalat olla nyt meille sopiva juttu?

Millainen vihkivalojen uusiminen on tapahtumana?

Vihkivalojen uusimisseremonia voi olla samanlainen kuin perinteinen hääseremonia. Aviopari saapuu lyhyen kulkueen kautta, vaihtaa valoja ja jakaa suudelman ennen juhlan jatkamista. Joissakin tapauksissa seremonia voi sisältää vihkijän siunauksia.

Useinmiten se on kuitenkin pelkästään avioparin kahdenkeskeinen kokemus jossain heille merkityksellisessä paikassa. Silloin vihkivalojen uusiminen ei sisällä mitään perinteisiä elementtejä vaan muistuttaa enemmänkin elopement-seremoniaa.

Kuinka pitkä vihkivalojen uusimisseremonia on?

Vihkivalojen uusimisseremonian kesto riippuu siitä, mitä elementtejä siihen sisällytetään, kuten lukemiset, lempimusiikkinne ja valojen pituus. Tyypillisesti seremonia kestää 15-30 minuuttia.

Onko vihkivalojen uusiminen laillista?

Vihkivalojen uusimisella ei ole laillista merkitystä, sillä se on puhtaasti seremoniallinen. Voitte järjestää sen täysin vapaasti ilman juridisia tai uskonnollisia rajoituksia ihan missä tahansa - vaikka kesälomareissullanne Norjassa.

Voiko vihkivalat uusia useammin kuin kerran?

Koska vihkivalojen uusimisella ei ole laillisia seurauksia, voitte tehdä sen niin monta kertaa kuin haluatte. Vaikka useimmat parit uusivat valansa vain kerran, mikään ei estä tekemästä sitä vaikka joka vuosi.

Tarkoittaako vihkivalojen uusiminen aina juhlia seremonian jälkeen?

Vihkivalojen uusimisen päätarkoitus on valojen uudistaminen. Jos haluatte käyttää tätä tilaisuutta perheen ja ystävien kokoontumiseen, voitte ehdottomasti järjestää myös juhlat. Suosittelen kuitenkin järjestämään juhlat eri päivänä.

Lue lisää minusta

Moi, mun nimi on Jaakko. Me mentiin muutama vuosi sitten vaimoni kanssa naimisiin melko perinteisesti. Silloin se tuntui parhaalta päätökseltä. En kuitenkaan ihan täysin ymmärtänyt, kuinka tunteellinen oma hääpäivä olisi ja kuinka vaikeaa olisi olla 100% oma itseni. Me emme saaneet hääpäivästä merkityksellistä kokemusta kahdestaan, koska ollaan aika itsetietoisia ison ihmisjoukon edessä ja välitämme liikaa siitä, miltä muista tuntuu. Nyt on helppo sanoa, että meidän olisi pitänyt mennä pienesti naimisiin.

Haluan auttaa kaikkia tulevia hääpareja oppimaan mun kokemuksistani ja ymmärtämään, että he voivat suunnitella merkityksellisen päivän, jonka keskiössä on oma kokemus. Riippumatta siitä, oletko uusimassa vihkivalasi tai menossa naimisiin, ota yhteyttä ja suunnitellaan jotain unohtumatonta yhdessä.

Vihkivalojen uusimisten valokuvaaja

Täyttämällä tämän yhteydenottolomakkeen vahvistat, että olet lukenut ja hyväksyt tietosuojakäytäntöni.

Lähetä

Onko sinulla kysymyksiä, ideoita tai ajatuksia? Haluatko aloittaa kokemuksenne suunnittelun? Haluatko, että kuvaan vihkivalojenne uusimisen? Lähetä viesti ja jutellaan. En malta odottaa, että kuulen sinusta!

Unelmoitko vihkivalojen uusimisesta?

Thank you for your message!

I will get back to you within 48 hours. If you don't hear from me, get in touch via email or hit me up on Instagram.

Talk soon,
Jaakko

submit

ota yhteyttä

Kiitos viestistäsi!

Palaan sinulle viimeistään 48h kuluessa. Jos et saa vastausta, lähetä viesti Instagramissa.
Jutellaan pian,
Jaakko